Begin 2012 overleed mijn dochter Kelli aan de gevolgen van kanker. Zij liet 2 jonge kinderen achter. In de laatste fase van haar ongelijke strijd tegen kanker worstelde ze met de vraag “Hoe vertel ik het mijn kinderen?”.

We zochten naar boekjes over dit onderwerp, maar die waren er niet voor deze leeftijd. Wel over ouders of kinderen met kanker maar geen boekje over iemand die dood zou gaan. Zo kwamen we op het idee dit boekje zelf te schrijven. In het verhaal moest alles staan wat belangrijk is voor een kind in deze situatie. Zoals: wat gaat er gebeuren, hoe gaat dat dan en wat is dood eigenlijk? Een kind heeft het nodig om te weten wat er gaat gebeuren als een geliefd persoon in zijn omgeving overlijdt. De waarheid helpt bij de verwerking.

Kelli vond het heel moeilijk maar was daar zelf wel open in. Ik, als speltherapeut, heb in het verhaal ook therapeutische elementen verwerkt. De kinderen van Kelli hebben veel steun gehad aan dit verhaal. Op school is het voorgelezen waardoor de dood ook voor de andere kinderen bespreekbaar werd.

Het boekje is geïllustreerd door David Geertsma. De opbrengst van het boekje gaat naar het KWF.

Netty van der Weijden

 

Auteurs

Kelli Brouwer – van der Weijden
31-3-1980

Getrouwd met Jordy en moeder van 2 kinderen. Kelli was jarenlang werkzaam als pedagogisch medewerkster op een kinderdagverblijf. In 2011 werd ze ziek en in maart van dat jaar werd de diagnose maagkanker gesteld.
Kelli stierf op 5 januari 2012.

 

Netty van der Weijden
21-06-1948

Getrouwd met Jacq, moeder van 4 kinderen (waaronder Kelli) en oma van 5 kleinkinderen. Netty werkte sinds 1993 als speltherapeut in verschillende instellingen en scholen. Haar specialisatie is verliesverwerking. Momenteel geeft zij, samen met een collega, cursussen “Verdriet samen delen” voor mensen met een verstandelijke beperking over verliesverwerking.